نفت نما: مدیر پیشین امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران گفت: افت قیمت‌ جهانی نفت در این فصل از سال پدیده‌ای تقریباً تاریخی و معمول است. این روند نزولی به احتمال زیاد تا اواسط تابستان ادامه دارد و سپس با شروع افزایش تقاضا، قیمت‌ها به حالت عادی باز خواهد گشت، مگر اینکه رویداد غیرمنتظره‌ای رخ دهد.

به گزارش نفت نما، سید محسن قمصری به نقش سفته‌بازان و معاملات کاغذی در نوسان‌های بازار نفت اشاره کرد و گفت: حجم معاملات کاغذی روزانه در بازارهای جهانی نفت‌خام به بیش از ۲ میلیارد بشکه می‌رسد که چند برابر مقدار تولید و عرضه واقعی است. سفته‌بازان با حمایت بانک‌ها، سرمایه‌داران و سیاستمداران قادرند روند بازار را تحت کنترل قرار دهند و این عامل تأثیر عمده‌ای بر شرایط اقتصادی کشورهای صادرکننده نفت، به‌ویژه در شرایط صادرات محدود دارد.

 

وی همچنین به تأثیرات روانی مسائل سیاسی و اقتصادی بین‌المللی ازجمله تعرفه‌های آمریکا علیه چین و ناآرامی‌های جهانی بر بازار نفت پرداخت و تصریح کرد: این نوع تأثیرات کوتاه‌مدت و گذرا هستند و تغییر اساسی در تقاضای جهانی ایجاد نمی‌کنند، حتی در شرایط دشوار نیز بازار نفت به مرور زمان تعادل را بازمی‌یابد.

 

مدیر پیشین امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران به سال ۲۰۱۴ اشاره کرد و با بیان اینکه در این سال بدون تغییر اساسی در تقاضا و عرضه، قیمت نفت از بیش از ۱۲۳ دلار در ابتدای سال به حدود ۳۵ دلار در پایان سال کاهش یافت، بیان کرد: این مثال نشان‌دهنده آن است که سفته‌بازان و عوامل غیرمستقیم دیگر می‌توانند تأثیر عمده‌ای بر بازار نفت داشته باشند.

 

قمصری تأکید کرد: در صورت استمرار شرایط فعلی، بازگشت قیمت‌ها به محدوده عادی از اواسط تابستان پیش‌بینی می‌شود. با این حال، احتمال رخدادهای غیرمنتظره‌ که ممکن است بازار را به‌طور جدی تحت تأثیر قرار دهد، دور از ذهن نیست.

 

تنش‌های تجاری آمریکا و چین و در پی آن ترس از رکود اقتصادی و اثر منفی بر رشد تقاضای نفت و در عین حال آمادگی هشت کشور ائتلاف تولیدکنندگان عضو ائتلاف سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک‌پلاس) برای اجرای برنامه تعدیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه (افزایش مرحله‌ای) از دلایل اصلی کاهش نفت در سال جاری عنوان شده است؛ قیمت نفت برنت از ابتدای سال ۲۰۲۵ تا کنون بیش از ۱۳ دلار برای هر بشکه کاهش یافته است./شانا