به گزارش نفت نما، با روی کار آمدن دونالد ترامپ در زمستان سال گذشته و اعمال دهها تحریم جدید علیه صنعت نفت ایران، شاید کمتر تحلیلگر و کارشناسی پیشبینی میکرد روند صادرات نفت ایران با قوت ادامه یابد، اما بار دیگر کارکنان غیور صنعت نفت ایران به جهانیان ثابت کردند در انجام مأموریتهای غیرممکن ید طولایی دارند.
مقامهای آمریکایی طی ماههای اخیر در دفعات مختلف و بهصراحت از سیاست فشار حداکثری بر صادرات نفت ایران سخن گفتند و بر آن تأکید کردند، اما امروز پس از گذشت چند ماه از آغاز دوباره کارزار فشار حداکثری علیه فروش نفت ایران، گزارش رسانهها و مؤسسات بینالمللی فعال در زمینه ردیابی نفتکش نشان میدهد رکوردهای جدیدی برای صادرات نفت ایران بهدست آمده است.
این در حالی است که پیشبینی میشد در طول ماههای گذشته با تشدید فشارهای آمریکا، یا لااقل در طول جنگ ۱۲ روزه در روند صادرات نفت ایران اخلال ایجاد شود.
مهر تأیید رسانههای خارجی بر افزایش صادرات نفت ایران
بر اساس آنچه شرکت بینالمللی ردیابی نفتکشها «ورتکسا» اعلام کرده است، میانگین صادرات نفت خام ایران در ۲۰ روز ابتدایی ژوئن ۲۰۲۵ (۱۱ تا ۳۰ خرداد) به یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز رسیده که بالاترین سطح ثبتشده تاکنون است.
از سوی دیگر گزارشهای «کپلر» نشان میدهد واردات روزانه نفت خام چین از ایران از اول تا ۲۷ ژوئن، بهطور میانگین حدود یک میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه بوده که این مقدار نسبت به ماه قبل (مه) ۵۰۰ هزار بشکه افزایش داشته و رشد ۴۶ درصدی را تجربه کرده است.
بر اساس همین منابع، گفته میشود در هفته پایانی خرداد امسال، مصادف با هفته نخست جنگ ۱۲ روزه، صادرات روزانه نفت ایران حدود ۴۴ درصد افزایش یافته است.
همچنین طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی، میانگین صادرات نفت ایران در نیمه نخست سال ۲۰۲۵ نزدیک به ۱.۷ میلیون بشکه در روز بوده که نشاندهنده استمرار و تعادل در مسیر فروش نفت است.
موفقیت ایران در ثبت رکورد صادرات روزانه نفت در اوج تحریمها و حتی در شرایط جنگی، افزون بر اینکه نشاندهنده ازخودگذشتگی، تعهدکاری و ایثار کارکنان صنعت نفت است، بلوغ مدیریتی و پایداری راهبردی انرژی کشور را به رخ میکشد. کسب این موفقیت در چنین شرایط پرالتهابی از اراده قوی در دیپلماسی اقتصادی و بهرهبرداری هوشمندانه از ظرفیتهای فنی حکایت دارد.
آرزوی شوم و خیال خامی که محقق نشد!
محسن پاکنژاد، وزیر نفت ایران در زمستان پارسال (۲۴ بهمن ۱۴۰۳) در واکنش به برخی اظهارنظرهای مغرضانه مسئولان آمریکایی که در آن زمان بهتازگی به کاخ سفید بازگشته بودند، گفت: «این روزها، صحبتهایی از سوی هیئت حاکمه آمریکا میشنویم که میخواهم فقط در یک جمله جواب ایشان را بدهم؛ مردم ایران بدانند ما اجازه نمیدهیم این خیال خام و آرزوی شوم یعنی به صفر رساندن نفت صادراتی ایران محقق شود.»
در اسفند سال گذشته، وزیر نفت به همراه جمعی از مدیران و مجموعهای از شرکتها و افراد مرتبط با صنعت نفت ایران بهدلیل تلاشهای گسترده برای فروش نفت در فهرست جدیدترین تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا قرار گرفتند، اما همانطور که پاکنژاد وعده داده بود در مواجهه با تحریمهای بیشتر و سختتر، راهکارهای آزموده شده و پیچیده در دستور کار قرار گرفت و روند صادرات نفت ایران با قوت ادامه یافت.
ایران در سالهای گذشته نیز بارها نشان داده توانایی دور زدن تحریمها را دارد و با استفاده از روشهای مختلف، به فروش نفت خود در بازارهای بینالمللی ادامه میدهد. بر اساس شصتمین شماره بولتن آماری اوپک، مقدار صادرات نفت ایران در سال ۲۰۲۴ در مقایسه با سال ۲۰۲۳، روزانه ۲۴۴ هزار بشکه افزایش یافته است.