به گزارش نفت نما به نقل از شرکت ملی نفت ایران، اعتبار پروژه ایمنسازی و مرمت هوتگها و آبگیرها در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۲۶.۵ میلیارد تومان بود و در آن ساخت و بهسازی، تسطیح و پر کردن هوتگ، فنسکشی، زیرسازی آسفالت، پلکان ایجاد دسترسی و آبشخور در نظر گرفته شد.
هوتگها در شهرستانهای دشتیاری و چابهار (۴۴ روستا) مشمول این طرح هستند. ساماندهی هوتگها با استفاده از تجربه ریشسفیدان و افراد بومی در روستاها میتواند در آیندهای نهچندان دور روستاها را از خشکسالی و کمبود آب رهایی بخشد و مانع بروز برخی مشکلات شود. این اقدام بر جمعیت روستایی بیش از ۲۳ هزار نفری در جنوب استان تأثیر گذار بوده است. این پروژه هم اکنون در دست اجراست و پیشرفت فیزیکی قابلقبولی دارد.
هوتگ یا هوتک نام گودال مصنوعی یا طبیعی نسبتاً بزرگی است که آب حاصل از بارندگیها در آن هدایت و جمعآوری میشود و در طول سال به مصارف کشاورزی و آشامیدنی انسان و حیوانات اهلی و وحشی میرسد. این سامانه سنتی برای مهار، کنترل و بهرهبرداری از سیلاب و بهعنوان یکی از راههای متداول تأمین آب محسوب میشود.
هوتگها عمر مفید بسیار بالایی دارند و با هزینه پایین ساخته میشوند و این حمایت شرکت ملی نفت ایران تأثیر ارزندهای بر حفظ، احیا و ترویج این روش سنتی و بهرهبرداری از سیلاب خواهد داشت. در واقع هر هوتگ را میتوان طرحی از طرحهای آبخیزداری عنوان کرد که قابلیت و نقش مهمی در جمعآوری آب دارند و از آن بهعنوان یکی از راههای مواجهه با کمبود و محدودیت منابع آب در نتیجه توسعه روستایی منطقه یاد میشود.
طبق نظرسنجی انجامشده از اهالی منطقه میتوان گفت ساماندهی و برنامهریزی مناسب برای هوتگها از نیازهای ضروری منطقه است، زیرا در این صورت میتوان از بروز حوادثی نظیر غرقشدگی کودکان و احشام جلوگیری کرد.
از آثار مثبت این طرح میتوان به مواردی مانند کاهش مرگومیر، حفظ، احیای روستاها، افزایش جمعآوری آب و تأمین آب آشامیدنی مردم روستا و احشام، جلوگیری از خشکسالی، کنترل و بهرهبرداری از سیلاب، ایمنسازی و رفع نقاط حادثهخیز و زیباسازی فضای روستایی اشاره کرد.
Thursday, 21 November , 2024