به گزارش نفت نما، توافق قطر با شرکت شل، مشابه توافقی است که هفته گذشته با شرکت فرانسوی «توتال انرژی» داشت. هر دو قرارداد، بزرگترین و طولانی ترین قراردادهای تامین گازی هستند که قطر با اروپا دارد.
قطر که بزرگترین صادرکننده گاز طبیعی مایع (الانجی) در جهان است، پیش از این به قراردادهای فروش بلندمدت به بازار آسیا، متمرکز بود. اما خریداران اتحادیه اروپا، قراردادهایی را برای واردات گاز و جبران از دست دادن عرضه گاز از روسیه پس از تحریمهای اتحادیه اروپا علیه واردات انرژی روسیه، امضا کرده اند.
شرکت «قطر انرژی» اعلام کرد این شرکت و شل با دو قرارداد برای ۳.۵ میلیون تن الانجی در سال به مدت ۲۷ سال، توافق کرده اند.
سعد الکعبی، وزیر انرژی قطر و رئیس شرکت «قطر انرژی» اعلام کرد این توافقها، تعهد قطر برای کمک به تامین نیازهای انرژی اروپا و تقویت امنیت انرژی این منطقه را مجددا تائید میکند.
هر دو قرارداد بلندمدت برخلاف اهداف اتحادیه اروپا برای صفر کردن آلایندگیها تا سال ۲۰۵۰ هستند.
فرانسه ماه گذشته اعلام کرده بود اتحادیه اروپا باید تاریخ حذف سوخت فسیلی را تعیین کند تا تلاش های خود برای دستیابی به توافق جهانی در این خصوص را در نشست اقلیمی سازمان ملل متحدد (COP۲۸)، تقویت کند.
سخنگوی وزارت اقلیمی هلند اعلام کرد: دولت این کشور قصد دارد تقاضا برای گاز را کاهش دهد اما برای یک آینده قابل پیش بینی، به گاز نیاز دارد زیرا گزینه های تجدیدپذیر و زیرساخت، به میزان کفایت موجود نیستند.
وزارت نیروی فرانسه هم اعلام کرد که قرارداد توتال، یک توافق تجاری میان دو شرکت بوده که فرانسه را ملزم نمیکند و هدف این کشور، رسیدن به وضعیت کربن خنثی در سال ۲۰۵۰ است.
طبق اعلام شرکت «قطر انرژی»، تحت دو قرارداد، از سال ۲۰۲۶ به مدت ۲۷ سال، سالانه ۳.۵ میلیون تن الانجی از دو جوینت ونچر میان «قطر انرژی» و شل در پروژه توسعه الانجی «نورت فیلد»، به پایانه واردات «گیت» روتردام هلند تحویل خواهد داد.
شرکت شل در پروژه توسعه الانجی «نورت فیلد ایست» ۶.۲۵ درصد و در پروژه «نورت فیلد ساوت»، ۹.۳۷۵ درصد سهم دارد.
تاکنون آسیا در امضای قراردادهای طولانی مدت خرید الانجی از برنامه توسعه دو مرحله ای قطر، جلوتر از اروپا قرار داشت. تحت این برنامه، ظرفیت مایع سازی گاز قطر از ۷۷ میلیون تن در سال، به ۱۲۶ میلیون تن تا سال ۲۰۲۷ افزایش خواهد یافت.
خریداران اتحادیه اروپا مدت ها تمایلی به امضای قراردادهای گازی بلندمدت با قطر نداشتند، زیرا کمیسیون اروپا اعلام کرده که قراردادهای بلندمدت ممکن است مانع جریان آزاد گاز در اروپا شود و نباید فراتر از سال ۲۰۴۹ ادامه پیدا کنند.
قراردادهای قبلی «قطر انرژی» شامل توافق ۲۷ ساله برای فروش سالانه چهار میلیون تن الانجی به شرکت سینوپک چین بود که در نوامبر امضا شد و یک قرارداد دیگر هم در ژوئن با شرکت ملی نفت چین امضا شد.
پیش از حمله نظامی روسیه به اوکراین، کشورهای اروپایی تقریبا ۴۰ درصد از گاز روسیه را دریافت می کردند. آلمان بزرگترین خریدار گاز روسیه بود. این کشور هم بواسطه قرارداد ۱۵ ساله ای که در نوامبر سال گذشته برای تامین سالانه دو میلیون تن الانجی بین «قطر انرژی» و کونوکو فیلیپس امضا شد، به گاز قطر روی آورد.
کوشال رامش، نائب رئیس تحقیقات الانجی شرکت «ریستاد انرژی» در این باره گفت: خریداران اروپایی جذب قراردادهای بلندمدتی شده اند که در دهه ۲۰۳۰، به حدود ۲۷ میلیون تن در سال می رسند و از این میزان ۹ میلیون تن در سال از قطر است.
بر اساس گزارش رویترز، قیمت گاز در سال میلادی گذشته به دنبال مختل شدن عرضه گاز روسیه به اروپا، به شدت افزایش یافت. هر چند قیمتها از آن زمان، کاهش پیدا کرده است اما تحلیلگران می گویند عرضه محدود به معنای افزایش دوباره قیمتها در صورت وجود اختلال یا زمستان سخت در اروپا و شمال شرقی آسیا، خواهد بود.
Thursday, 21 November , 2024