نفت نما: به نظر می رسد سیاست کلان دولت سیزدهم به جای فشار بر پروژه های قدیمی و فرسوده که حتی ادامه برخی از آن ها مقرون به صرفه نیستند تعریف منابع جدید و درآمدزایی از این منابع  بوده که به نظر تدبیری صحیح و منطقی می باشد.

نفت نما؛ احمد ادریسی- اخیرا معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در گفتگو با رسانه ها اعلام کرده بود که هم‌اکنون میدان نفتی مشترک تعیین تکلیف نشده‌ای در وزارت نفت وجود ندارد.

 

محسن خجسته مهر حتی از آمادگی کامل برای آغاز حفاری در میدان مشترک نفتی آرش خبر داد و گفت که منابع قابل‌توجهی برای اجرای طرح توسعه این میدان در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران مصوب شده است و با آماده شدن شرایط، حفاری در میدان آرش آغاز می‌ شود.

 

پس از آن بود که کشور کویت بلافاصله واکنش نشان داد و سعد البراک، وزیر نفت این کشور بر مخالفت کامل کشورش با ادعاها و اقدامات ایران در میدان گازی الدرة(آرش) تاکید کرد.

 

البراک گفت که میدان الدره، ثروت طبیعی کویت و عربستان بوده و هیچ طرف دیگری تا زمانی که ترسیم مرزهای دریایی تعیین تکلیف نشده است در آن حقوقی ندارد.

 

پس از کویت، عربستان سعودی هم واکنش نشان داد و به نقل از یک مقام آگاه در وزارت خارجه این کشور تأکید کرد که مالکیت ثروت‌های طبیعی در مناطق آبی تقسیم شده از جمله میدان گازی الدره/ آرش کاملا و فقط متعلق به عربستان و کویت است و فقط این دو کشور از حاکمیت کامل بر منابع طبیعی این منطقه برخوردارند.

 

البته رسانه های سعودی به نقل از مقامات این کشور اعلام کردند که عربستان سعودی بار دیگر از ایران می‌خواهد که مذاکرات مربوط به ترسیم مرزهای شرقی منطقه آبی را که میان کویت و عربستان تقسیم شده آغاز کند.

 

میدان نفتی آرش کجاست؟

میدان نفتی و گازی آرش یکی از میادین توسعه نیافته استراتژیک کشورمان است که مشترک با ناحیه بی طرف بین کویت و عربستان است. امتداد ساختمان میدان آرش در آب‌های ایران و ناحیه بی طرف بین کویت و عربستان، به میدان الدوراء کویت می‌رسد که از سال ١٩٧۵ در حال بهره‌برداری است.

 

طبق این مرز حدود چهل درصد ساختمان نفتی و گازی موجود میدان آرش، در آب‌های ایران قرار دارد. سال‌ها پیش شرکت ملی نفت ایران به منظور تعیین میزان ذخائر درجا اقدام به حفر یک حلقه چاه اکتشافی (چاه شماره یک آرش) نمود که موقعیت این چاه نزدیک به خط مرزی مورد قبول کشورمان است.

 

طی۱۲ سال گذشته کشور کویت با مستمسک قرار دادن نتایج لرزه نگاری انجام شده توسط شرکت شل برای این کشور، اقدام به تعریف خط مرزی جدید نموده که بر اساس این مرز کل ساختمان میدان آرش در بخش عربی میدان قرار می گیرد، اما این مرز هیچگاه مورد پذیرش کشورمان قرار نگرفته است.

 

گفته می شود این میدان گازی را یک شرکت ژاپنی در سال ۱۳۴۶ با سرمایه تحقیقاتی ایران، در شمال خلیج فارس کشف کرده است. برآورد شده که میدان آرش، ۲۰ تریلیون فوت مکعب ذخیره درجای گاز طبیعی و ۳۱۰ میلیون بشکه نفت خام دارد.

 

تعلل دولت های گذشته برای بهره برداری از میدان آرش

در حالی که دولت های گذشته اقدام قابل توجهی برای احقاق حق کشورمان در این میدان مشترک و بسیار مهم که منافع بسیاری برای جمهوری اسلامی ایران به همراه دارد صورت نداده اند اما دولت سیزدهم با فعال کردن دیپلماسی انرژی به سراغ این میدان رفته تا عقب ماندگی های دولت های قبل در این زمینه را جبران کند.

 

در حقیقت وزارت نفت دولت سیزدهم با برنامه ریزی صحیح و هدفمند برای احقاق حق کشورمان به سراغ میدان ها و طرح هایی رفته است که سال ها مسکوت مانده بودند.

 

از نصب سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی که به دلیل اعتماد به شرکت های خارجی بیش از ۲۰ سال مسکوت مانده بود گرفته تا برنامه ریزی برای حفاری در میدان مشترک گازی آرش و طرح هایی از این دست نشان می دهد که دولت سیزدهم در راس و وزارت نفت در ذیل آن برای افزایش درآمدهای نفتی کشورمان برنامه دارند.

 

سفر اخیر رییس جمهور کشورمان و هیات همراه به سه کشور آمریکای لاتین و انعقاد قراردادهای مهم نفتی به ویژه انتقال دانش و تجهیزات ساخت ایران برای فعال سازی پتروشیمی های کشور ونزوئلا و ایجاد پتروشیمی های فراسرزمینی به عنوان یکی از رویاهای ایران نیز در همین راستا تعریف می شود.

 

به نظر می رسد سیاست کلان دولت سیزدهم به جای فشار بر پروژه های قدیمی و فرسوده که حتی ادامه برخی از آن ها مقرون به صرفه نیستند تعریف منابع جدید و درآمدزایی از این منابع  بوده که به نظر تدبیری صحیح و منطقی می باشد.

 

اگرچه ممکن است در میدان مشترک آرش اختلافاتی هم بین سه کشور ایران، عربستان و کویت وجود داشته باشد اما اصرار ایران بر پیگیری حقوق حقه اش قطعا نتیجه خواهد داد و کشورمان را صاحب منابع جدید درآمدی خواهد کرد که امیدواریم این مهم هر جه سریع تر محقق شود.