نفت نما: قیمت نفت در پی اعلام دور تازه تعرفه‌های گسترده تجاری آمریکا و آغاز برنامه تعدیل تدریجی کاهش عرضه ائتلاف اوپک‌پلاس بیش از ۲ دلار کاهش یافت.

به گزارش نفت نما به‌نقل از خبرگزاری رویترز لندن، قیمت نفت در معامله‌های روز جمعه (۱۵ فروردین) تحت تأثیر دور تازه تعرفه‌های تجاری آمریکا و آغاز اجرای برنامه تعدیل کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت کشور ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک و متحدانش) (اوپک‌پلاس) به سمت پایین‌ترین سطح خود از زمان بحران شیوع ویروس همه‌گیر کرونا در سال ۲۰۲۱ نزدیک شد.

 

قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال تا ساعت ۹ و ۴۸ دقیقه روز جمعه به وقت گرینویچ با ۲ دلار و ۲۹ سنت یا ۳.۳ درصد کاهش به ۶۷ دلار و ۸۵ سنت برای هر بشکه رسید.

 

در همین حال نفت خام شاخص دابلیوتی‌آی آمریکا با ۲ دلار و ۳۲ سنت یا ۳.۵ درصد افت، ۶۴ دلار و ۶۳ سنت به ازای هر بشکه داد و ستد شد.

 

هر دو شاخص نفتی در مسیر بزرگ‌ترین زیان هفتگی خود از نظر درصدی برای ۶ ماه قرار گرفتند.

 

در حالی که اعلام تعرفه‌های تجاری از سوی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در روز چهارشنبه (۱۳ فروردین) به قیمت نفت آسیب زد، تأثیر آن بر بازارهای دیگر شدیدتر بود.

 

سرمایه‌گذاران به‌دنبال امنیت اوراق قرضه، ین ژاپن و طلا بودند، زیرا این خبر موجی از شوک را در بازارهای مالی جهانی ایجاد کرد.

 

شاخص دلار که واحد پول ایالات متحده را در برابر ۶ ارز دیگر اندازه‌گیری می‌کند، به ۱۰۲.۹۸ و پایین‌ترین حد خود از اواسط اکتبر سال ۲۰۲۴ میلادی تاکنون رسید.

 

جان ایوانز، کارگزار نفت در مؤسسه پی‌وی‌ام، طی یادداشتی گفت: بین تعرفه‌های ترامپ و آغاز تعدیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت عضو اوپک‌پلاس (افزایش تولید مرحله‌ای)، مجموعه نفتی می‌تواند کاری انجام ندهد، اما به نوعی با مرحله‌ای از فروش که از زمان بحران کرونا به بعد رخ نداده است روبه‌رو می‌شود و این مسیر امروز در بازارهای آسیا ادامه دارد.

 

برنامه تعدیل تدریجی کاهش عرضه هشت عضو اوپک‌پلاس (افزایش تولید مرحله‌ای) برای پیشبرد برنامه‌های افزایش تولید در نظر گرفته شد، به‌طوری‌ که این دسته از اعضای اوپک‌پلاس قصد دارند در ماه مه روزانه ۴۱۱ هزار بشکه نفت را به بازار بازگردانند که نسبت به رقم روزانه ۱۳۵ هزار بشکه پیشین مطرح‌شده افزایش نشان می‌دهد. ایوانز در این باره گفت: زمان‌بندی واقعاً شگفت‌انگیز است.

 

واردات نفت، گاز و فرآورده‌های نفتی از دور تازه تعرفه‌های گسترده ترامپ معاف شده است، اما این سیاست‌ها می‌تواند تورم را تحریک کند و به‌دنبال آن رشد اقتصادی را هم به کندی بکشاند و اختلاف‌های تجاری را تشدید کند و بر قیمت نفت تأثیر بگذارد.

 

تحلیلگران بانک آمریکایی گلدمن ساکس هم با کاهش ۵ دلاری پیش‌بینی خود برای نفت خام برنت و دابلیوتی‌آی نسبت به دسامبر ۲۰۲۵، رقم‌های تازه این دو شاخص را به‌ترتیب ۶۶ و ۶۲ دلار اعلام کردند.

 

دان استرویون، رئیس تحقیقات بخش نفت در بانک گلدمن ساکس در یادداشتی اعلام کرد: خطرهای پیش‌بینی کاهش قیمت نفت به‌ویژه برای سال ۲۰۲۶، با توجه به ریسک‌های فزاینده رکود و به مقدار کمتری افزایش مرحله‌ای عرضه هشت عضو اوپک‌پلاس ادامه دارد.

 

با این حال، تحلیلگران ریستاد انرژی گفتند قیمت نفت ممکن است در ماه‌های آینده دوباره با بهبود روبه‌رو شود.

 

موکش ساهدف، رئیس بازارهای جهانی کالای ریستاد انرژی در این باره گفت: با اختلال‌های احتمالی عرضه ناشی از تحریم‌ها و تعرفه‌ها هم برای فروشندگان و هم خریداران  بعید است قیمت نفت برای مدت طولانی زیر ۷۰ دلار باقی بماند.