نفت نما: از سه‌ماه دوم سال ۲۰۲۳، صادرات نفت به بالاترین سطح خود از زمان اعمال دوباره تحریم‌های آمریکا در سال ۱۳۹۷ رسیده و آنگونه که بانک جهانی اعلام کرده است، اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۳ برای چهارمین سال پیاپی با کمک بخش نفت در مسیر رشد قرار دارد.

به گزارش نفت نما، بانک جهانی در گزارشی از شاخص‌های کلان اقتصاد ایران نوشت: اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۳ برای چهارمین سال پیاپی با کمک بخش نفت در مسیر رشد قرار دارد و شاهد حفظ رشد میانگین پایدار اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۲ خواهیم بود.

 

بانک جهانی در ادامه گزارش خود نوشت: اقتصاد ایران نرخ رشد میانگین ۳.۸ درصدی را در سال ۱۴۰۱ کسب کرد. این رشد بیشتر مربوط به بخش‌های خدمات و تولید صنعتی بود. صنعت نفت نیز با کاهش عرضه در بازار جهانی رشد کرد. مصرف در بخش خصوصی به‌عنوان محرک اصلی رشد تولید ناخالص داخلی در این سال عمل کرد، در حالی که مصرف بخش دولتی به صورت واقعی برای کاهش کسری بودجه کاهش یافت. هم صادرات و هم واردات در این سال بیشتر شدند و سرمایه‌گذاری قوی در بخش ماشین‌آلات باعث رشد آمار سرمایه‌گذاری شد.

 

کاهش انتظارات تورمی و ثبات نرخ ارز دستاورد اقتصاد ایران در ۱۴۰۲

 

این گزارش با اشاره به موفقیت دولت ایران در برقراری آرامش در بازار ارز طی سال ۲۰۲۳ نوشت: در سال ۱۴۰۲ کاهش انتظارات تورمی و ثبات نرخ ارز به کاهشی شدن تورم ماهانه کمک کرد و این با دسترسی ایران به ذخایر ارزی خود در خارج از کشور همراه بود که فشارها بر نرخ ارز را کاهش داد. افزایش اخیر صادرات نفت به کاهش کسری بودجه و بهبود تراز حساب‌های جاری کمک کرده است.

 

از سه‌ماه دوم سال ۲۰۲۳، صادرات نفت به بالاترین سطح خود از زمان اعمال دوباره تحریم‌های آمریکا در سال ۱۳۹۷ رسیده است. با وجود افزایش واردات، بالا رفتن صادرات نفت در سال ۱۴۰۱ باعث شد کشور با مازاد تراز حساب‌های جاری در سطح ۱۴.۴ میلیارد دلار روبه‌رو شود.

 

برآورد می‌شود بهبود صادرات نفت در نیمه نخست ۱۴۰۲ کل تراز تجاری این کشور را مثبت نگه داشته باشد. همچنین پیش‌بینی می‌شود حساب‌های جاری، همچنان مثبت باقی بماند، زیرا صادرات نفت خامِ بیشتر، افت قیمت نفت و همچنین افزایش واردات را جبران می‌کند. دسترسی به وجوه مسدود شده به کاهش فشارها بر نرخ ارز و کاهش انتظارهای تورمی کمک می‌کند.

 

این گزارش در پایان نوشت: پیش‌بینی می‌شود رشد تولید ناخالص داخلی ایران در میان‌مدت به حرکت خود ادامه دهد و افزایش تولید و صادرات نفت به عنوان یکی از عوامل رشد اقتصاد ایران در این مدت عمل کند.