نفت نما- با امضای قرارداد گازی بین ایران و ترکمنستان، کشورمان به قطب گازی منطقه تبدیل خواهد شد. بر اساس گزارش های دریافتی، پس از امضای قرارداد بین ایران و ترکمنستان به طور روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز وارد کشورمان می شود.
البته گفته می شود این قرارداد در ماه ها و سال های آینده قابل ارتقا بوده و طرفین می توانند در مذاکرات بعدی میزان تبادل گاز را افزایش دهند.
رابطه گازی بین ایران و ترکمنستان که به دلیل پرداخت نشدن بدهی کشورمان به همسایه شمال شرقی خود در دولت دوزادهم رو به سردی رفته بود با روی کار آمدن دولت سیزدهم و دیپلماسی فعال وزیر نفت رو به بهبود رفت و سرانجام اصلِ بدهی ایران به ترکمنستان به میزان ۱/۶ میلیارد دلار توسط دولت پرداخت شد.
همزمان با پرداخت شدن بدهی ایران به ترکمنستان قرارداد دریافت روزانه ۱۰ میلیون متر مکعب گاز از این کشور به کشورمان امضا شد که این قرارداد مهم می تواند در کاهش ناترازی گازی ایران تاثیرگذار باشد.
قرارداد گازی ایران با ترکمنستان در وهله اول موجب تقویت فشار شبکه گازی در شمال شرق کشور و در نتیجه کاهش قطعی گاز در این مناطق به ویژه در فصول سرد شده که این مهم می تواند باعث کاهش نگرانی ها در زمستان برای کمبود گاز شود.
از طرفی واردات گاز از ترکمنستان میتواند به پایداری تأمین خوراک گاز پتروشیمیها کمک کند زیرا با توجه به روند افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری، پتروشیمیها با کمبود خوراک مواجهاند و نمیتوانند با ظرفیت کامل کار کنند.
در حال حاضر کارشناسان مجموع نیاز پتروشیمیهای کشور برای خوراک گاز را حدود ۴۰ میلیون مترمکعب ارزیابی می کنند که واردات گاز از ترکمنستان بخشی از کمبود خوراک گازی پتروشیمیها را برطرف خواهد کرد.
به طور کلی باید گفت انعقاد قرارداد گازی بین ایران و ترکمنستان می تواند کشورمان را به قطب گازی منطقه تبدیل کرده و ایران قادر خواهد بود سهم خود در تجارت گاز که شامل سوآپ، ترانزیت و خرید و فروش آن می شود را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
بر اساس پیش بینی کارشناسان وزارت نفت ایران برای مقابله با ناترازی گازی خود به میزان حدود ۲۴۰ میلیون متر مکعب گاز راهکارهای مختلفی درپیش گرفته است که واردات گاز از ترکمنستان یکی از این راه ها می باشد.
پیش بینی های کارشناسان وزارت نفت حاکیست در سال جاری ایران بتواند با اجرای برخی سیاست ها حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیون متر مکعب به تولید گاز خود اضافه کرده و با یک برنامه ریزی دقیق و اصولی در سال های بعد، علاوه بر رفع ناترازی صادرات گاز خود را افزایش دهد.
به هر حال؛ قرارداد گازی بین ایران و ترکمنستان که مدت ها به ویژه در دولت دوازدهم مغفول مانده بود از آن دسته قراردادهایی است که می تواند ایران را بهسمت رویای خود که تبدیل شدن به قطب گازی منطقه و همچنین هاب گازی شدن در خاورمیانه است، سوق دهد.
Thursday, 21 November , 2024