نفت نما؛ احمد ادریسی- ۱۵ خرداد هر سال در سراسر جهان با عنوان روز جهانی محیط زیست گرامی داشته میشود. در ایران نیز مانند سایر نقاط جهان برنامه هایی برای گرامیداشت این روز تدارک دیده شده و مسئولین مختلف به ویژه آن دسته از مدیرانی که بیش از سایرین با محیط زیست سر و کار دارند، پیام هایی را برای این روز صادر کرده و گاها وعده هایی نیز به مردم می دهند.
در این بین مدیرانی که عملکرد زیست محیطی آنان در کشورمان بیش از سایر مدیران زیر ذره بین افکار عمومی قرار دارد مدیران نفتی هستند. ایران کشوری نفت خیز است. آثار نفت و گاز در جنوب کشورمان بیش از سایر نقاط دیده می شود، بدیهی است که مردم این مناطق حساسیت ویژه ای به نفت و محیط زیست پیرامون خود داشته باشند.
صنعت نفت به موازات خدماتی که به کشور ارائه داده، آسیب هایی هم به محیط زیست وارد کرده است و این آسیب ها در برخی نقاط بسیار پررنگ و در بعضی مناطق کمرنگ تر است.
البته صنعت نفت تاکنون تلاش های بسیاری برای توسعه و ارتقای محیط های پیرامونی مناطق نفت و گازخیز انجام داده است و سعی کرده میهمان خوبی برای میزبانان خود باشد اما برخی مردم اعتقاد دارند در ازای آسیبی که این صنعت به محیط زیست رسانده است، این خدمات ناچیز است.
آسیب به آبزیان، صدمه به جانداران و جانواران، آسیب به گیاهان، آلوده کردن هوا و بسیاری موارد دیگر تنها بخشی از آسیب هایی است که اگر مدیران و مستولین نفت و گاز به آن ها عنایت و حساسیت ویژه ای نداشته باشند می تواند صدمات و لطمات جبران ناپذیری نه تنها به محیط پیرامونی مناطق نقت و گازی بلکه به کره زمین وارد کند.
بنابراین می طلبد که مسئولین صنعت نفت برنامه ها و پیوست های زیست محیطی دقیق، منسجم و مدونی برای هر یک از زیرشاخه های این صنعت از پالایشگاه ها گرفته تا حفاری ها، پتروشیمی ها و دیگر فعالیت های نفتی و گازی داشته باشند.
این روزها موضوع جمع آوری مشعل های گازسوز بسیار داغ شده است. البته مجلس شورای اسلامی وزارت نفت را مکلف کرد که طی یک برنامه زمانبندی شده مشعل های گازسوز را جمع آوری کند. این کار علاوه بر این که به سود محیط زیست است موجب بازگرداندن گاز به چرخه شده و باعث جلوگیری از هدررفت سرمایه های ملی و در نتیجه سودآوری می شود.
در پارس جنوبی که امروزه به عنوان پایتخت انرژی کشورمان در جهان شناخته می شود می بایست اقداماتی برای جلوگیری از آلودگی هوای مناطق اطراف صورت بگیرد. از ارتقاء تصفیه خانه های فاضلاب پالایشگاه های گاز گرفته تا جمع آوری مشعل های گازسوز که می تواند در جهت صیانت از محیط زیست کارگشا باشد.
در مناطق نفت خیز به ویژه نقاطی که حفاری های نفتی صورت می گیرد نیز می بایست استفاده از دستگاه های فراورش سیار نفت و تفکیک گر سیار نفت برای پیشگیری از آلودگی هوا و سوزاندن مواد زائد نفتی ناشی از عملیات حفاری چاه های نفت مورد تاکید قرار گیرد.
در کنار موارد ذکرشده استفاده از سیستم های کنترل جامدات و مدیریت پسماند در دستگاه های حفاری نیز می تواند آلودگی هوای مناطق پیرامونی را تا حدودی کاهش دهد.
مردم مناطق نقت خیز کشورمان از دیرباز میزبان خوبی برای این صنعت بوده اند و نیک می دانند که صنعت نفت موتور محرکه اقتصاد کشورمان است و به همین خاطر گاها با تمام بی مهری هایی که توسط برخی شرکت های تابعه وزارت نفت به آنان می شود اما بازهم حامیان محکم و قابل اتکایی برای این صنعت هستند، بنابراین باید قدر این مردم را دانست و برای محیط زیست آنان دغدغه مند بود.
امسال هم همچون سال های گذشته مدیران نفتی پیام های پر رنگ و لعابی در روز محیط زیست منتشر کرده و وعده هایی برای بهبود امور داده اند اما مردم امید دارند با حضور مدیران جدید در وزارت نفت که عملکردشان تاکنون بیانگر دغدغه آنان برای توسعه و پیشرفت مناطق پیرامون نفت و گاز بوده است، این وعده ها در حد حرف باقی نمانده بلکه به عمل تبدیل شود.
Thursday, 21 November , 2024