نفت نما: هشت عضو اوپک‌پلاس برنامه‌ای تازه‌ را برای جبران مازاد عرضه نفت در قالب توافق کاهش تولید داوطلبانه ارائه کردند.

به گزارش نفت نما به نقل از دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، دبیرخانه اوپک روز چهارشنبه (۲۷ فروردین ۱۴۰۴) مطابق تصمیم نشست مجازی روز سوم آوریل ۲۰۲۵ (پنجشنبه، ۱۴ فروردین) هشت کشور عضو ائتلاف تولیدکنندگان عضو اوپک و متحدانش (اوپک‌پلاس) از جمله عربستان سعودی، روسیه، عراق، امارات متحده عربی، کویت، قزاقستان، الجزایر و عمان که در قالب توافق کاهش عرضه داوطلبانه، مقدار بیشتری از تولید خود کاسته‌اند، تازه ‌ترین برنامه‌ جبرانی را مطابق جدول زیر دریافت کرد:

 

هشت عضو اوپک‌پلاس، ۱۳ اسفند ۱۴۰۳ پس از برگزاری یک نشست مجازی تصمیم گرفتند برنامه تعدیل تدریجی کاهش عرضه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای نفت (افزایش تولید مرحله‌ای) را از ماه آوریل اجرا کنند، در حالی که اجرای این برنامه تاکنون چند بار به‌دلیل اوضاع بازارهای جهانی نفت با تأخیر روبه‌رو شده است.

 

هشت عضو ائتلاف اوپک‌پلاس ۱۴ فروردین امسال طی نشستی مجازی اعلام کردند که در ماه مه امسال قصد دارند روزانه ۴۱۱ هزار بشکه از این کاهش عرضه را تعدیل کنند.

 

کارگروه مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک‌پلاس روز پنجم آوریل ۲۰۲۵ (شنبه، ۱۶ فروردین ۱۴۰۴) در پنجاه‌ونهمین نشست خود از طریق ویدیوگنفرانس ضمن بررسی داده‌های تولید نفت خام در ماه‌های ژانویه و فوریه ۲۰۲۵ و اوضاع کنونی بازارهای جهانی نفت به پایبندی بالای کشورهای حاضر در بیانیه همکاری (DoC) اشاره کرد.

 

کارگروه یادشده با اشاره به آن دسته از اعضایی که به سهمیه‌های تولید خود و برنامه‌های جبرانی متعهد نبوده‌اند، بر اهمیت پایبندی کل اعضای اوپک‌پلاس به بیانیه همکاری و اجرای دقیق برنامه‌های جبرانی تخطی از سهمیه‌ها و افزون بر آن ارائه برنامه‌های جبرانی روزآمده شده به دبیرخانه اوپک تا ۱۵ آوریل ۲۰۲۵ (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) تأکید کرده بود.

 

اجرای برنامه تعدیل کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت عضو اوپک‌پلاس نخستین افزایش تولید این ائتلاف از سال ۲۰۲۲ خواهد بود که به‌صورت تدریجی قرار است انجام شود.

 

بر اساس محاسبات رویترز، برنامه تعدیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای از آوریل و طرح افزایش تولید امارات متحده عربی، با افزایش روزانه ۱۳۸ هزار بشکه‌ای به‌صورت ماهانه آغاز می‌شود و این افزایش تا سپتامبر ۲۰۲۶ ادامه خواهد داشت.

 

اعضای ائتلاف اوپک‌پلاس که نیمی از نفت جهان را تولید می‌کنند، از سال ۲۰۲۲ تاکنون به‌منظور حمایت از وضع قیمت و بازارهای جهانی نفت خام، با در نظر گرفتن برنامه کاهش عرضه گروهی در کنار کاهش‌ عرضه داوطلبانه درمجموع روزانه ۵ میلیون و ۸۶۰ هزار بشکه از تولید خود کاسته‌اند که معادل ۵.۷ درصد تقاضای جهانی است.