نفت نما- کاهش داوطلبانه نفت توسط عربستان در اوپک پلاس موجب اعتراض کشورهای توسعه یافته شده است.
نگاهی به گذشته ی روابط بین الملل نشان می دهد کشورهای خاورمیانه منابع طبیعی خود را در اختیار کشورهای توسعه یافته قرار می دادند تا این کشورها که دارای صنعت و دانشِ علوم مختلف بودند، بخشی از خدمات صنعتی خود را به مناطق نفت خیز ارایه دهند.
در این مدل رابطه، کشورهای توسعه یافته ضمن این که نفتِ کشورهای خاورمیانه را دریافت می کردند سعی داشتند این کشورها را کنترل کرده و در اختیار خود داشته باشند.
در سال های اخیر بیمِ آن می رفت که آیا پس از اتمامِ نفت و انرژی های طبیعی کشورهای خاورمیانه، آیا بازهم کشورهای توسعه یافته تجهیزات و داشته های صنعتی خود را در اختیار خاورمیانه ای ها قرار خواهند داد یا این که از آن ها روی برمی گردانند؟
این واهمه اندک اندک کشورهای خاورمیانه را به فکر واداشت به طوری که چند سالی است این کشورها به ویژه امارات متحده عربی و اخیرا هم عربستان سعودی تلاش می کنند درآمدهای حاصل از فروش نفت و مشتقات نفتی خود را صرفِ توسعه اقتصادی کشورهای خود کرده تا در سال های نه چندان دور که با کاهش منابع خدادادی مواجه شدند با مشکل مواجه نشوند.
این نگاه اخیرا در تنش بین عربستان و آمریکا خود را نشان داد زیرا پس از ناراحتی بایدن از عربستان سعودی، بلافاصله بن سلمان، ولیعهد این کشور عربی واکنش نشان داد به طوری که آمریکا را به قطع روابط اقتصادی تهدید کرد.
به نظر می رسد با قدرت گرفتن کشورهای خاورمیانه شاهد پیچیدگی خاصی در روابط بین الملل به ویژه ارتباطِ بین کشورهای نفت خیز و کشورهای صنعتی و توسعه یافته باشیم.
البته دو کشور عربستان سعودی و ایالات متحده آمریکا در ماه های اخیر در حوزه های مختلف با یکدیگر دچار اختلاف نظر و گاها تنش هایی شده اند اما ناراحتی و نگرانی کشورهای توسعه یافته و در راس آن ها آمریکا پس از کاهش داوطلبانه نفت به میزان روزی یک میلیون بشکه توسط عربستان، عصبانیت بیشتر بایدن را درپی داشت به طوری که به صورت پنهانی بن سلمان را تهدید کرد. موضوعی که ولیعهد سعودی را وادار به واکنش کرد و در مقابل، ایالات متحده را به قطع روابط اقتصادی تهدید کرد.
Monday, 25 November , 2024