نفت نما- مدتی است برخی رسانه ها به صورت هدفدار از احتمال تغییر محسن خجسته مهر از مدیرعاملی شرکت ملی نفت ایران خبر می دهند. انتشار این خبر درست در زمانی که دولت سیزدهم و به تبع آن وزارت نفت با دیپلماسی فعال خود توانسته است جایگاه این وزارتخانه را در عرصه های منطقه ای و بین المللی ارتقا دهد اندکی عجیب به نظر می رسد.
اجرای طرح جمع آوری گازهای همراه نفت و ایجاد تقویم دقیق زمانی برای تحقق آن که با به سرانجام رسیدن NGL 3200 و برنامه ریزی برای تحقق NGL 3100 در آینده ای نزدیک انجام شده است توام با به نتیجه رساندن پالایشگاه فاز ۱۴ و برنامه ریزی برای عملیاتی کردن فاز ۱۱ پارس جنوبی در کنار تعیین تکلیف دیگر میدان های مشترک نفتی و گازی که با انعقاد قراردادهای توسعه ای یا آغاز عملیات اجرایی آن ها همراه بوده است، از مهمترین سرفصل های راهبردی-عملیاتی شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم به شمار می رود.
دستیابی به صادرات دو برابری نفت خام و میعانات گازی، بهره برداری از بلوک بخار نیروگاه غرب کارون و افزایش تولید روزانه ۴۵ هزار بشکه نفت از میدان مشترک آزادگان جنوبی، احداث ایستگاه پیش تراکم کارخانه گاز و گازمایع ۱۰۰۰و ۹۰۰ ؛ آغاز رسمی عملیات اجرایی طرح توسعه میدان مشترک نفتی سهراب و طرح نگهداشت توان تولید میادین اسفند و سیوند به همراه صدها میلیارد دلار طرح و پروژه عملیاتی درحوزه توسعه ای صنعت نفت و انجام مسئولیت های اجتماعی که در مسیر بهره مندی حداکثری مردم از عدالت اجتماعی در نواحی کمتر توسعه یافته کشور اجرایی می شود، تنها گوشه کوچکی از فعالیت هایی است که در زمان دو ساله تصدی خجسته مهر در مقام مدیریت شرکت ملی نفت ایران محقق شده و بدون شک این موضوع نمی تواند از نگاه تیزبین تصمیم سازان کشور دور مانده باشد.
اقداماتی که موجب شده به زعمِ اکثریت نخبگان از نمایندگان مجلس گرفته تا فعالین در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی عملکرد وزارت نفتِ اوجی مثبت ارزیابی شود.
قطعا عملکرد موفق دولت سیزدهم در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی مرهون مشاوره ها و تلاش هایی است که در وزارت نفت صورت می گیرد و در این بین اقدامات شرکت ملی نفت تاثیر مستقیم بر این صنعت عریض و طویل داشته است.
با نگاهی به عملکرد وزارت نفت در دولت سیزدهم باید گفت وزیر نفت با رعایت اصل شایسته سالاری و انتخابِ افرادی همچون خجسته مهر و قراردادنِ وی به یکی از معاونت های کلیدی و مهم وزارت نفت توانست چرخ دنده های این وزارتخانه را که سال ها به صورت ناهماهنگ کار می کردند و به همین دلیل فرصت های بی نظیر کشورمان در حوزه های مختلف نفت و گاز در عرصه های منطقه ای و بین المللی را از دست دادند به حالت عادی برگرداند و این مهم موفقیت های این وزارتخانه کلیدی که موتور محرکه اقتصاد کشورمان است را به همراه داشته است.
بنابراین نگاهی به وضعیت فعلی کشور در حوزه نفت که حوزه ای کاملا تخصصی است نشان می دهد قرار گرفتن افرادی همچون خجسته مهر که نگاهشان به نفت فنی بوده و سیاسی نیست تا چه اندازه می تواند برای رفع مشکلات کشور کارگشا باشد به طوری که این صنعت در اوج تحریم ها به درستی مسیر خود را طی کند.
در نگاه دوستداران نظام اسلامی و همچنین کارشناسان و نخبگان اقتصادی کشور نیز اکنون وزارت نفت توانسته است دغدغه ها و خواسته های دولت را به درستی اجرا کند و به همین دلیل این روزها عملکرد دولت و وزارت نفت به اذعان اکثریت آنان موفق و مثبت ارزیابی می شود.
قطعا اوجی به عنوان وزیر نفت بیش از سایرین به عملکرد معاونین خود واقف بوده و به نقشِ برجسته مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در موفقیت های اخیر به درستی آگاه است بنابراین می داند هرگونه تغییر در جایگاه های مهم، حساس و کلیدیِ این وزارتخانه از جمله شرکت ملی نفت ایران می تواند باعث کندی این روند رو به رشد شود.
از طرفی نباید نادیده گرفت که انتصابات سیاسی در وزارت نفت که در گذشته به ویژه در مدیریت شرکت ملی نفت ایران شاهد آن بوده ایم، همیشه به شاخص های عملکرد مطلوب این وزارتخانه آسیب رسانده است. انتصاباتی که غالبا منجر به بروز حاشیه هایی برای وزارت نفت شده به طوری که در اواخر دولت دوازدهم به اذعان بسیاری از کارشناسان این وزارتخانه را زمین گیر کرده است.
به نظر می رسد حاشیه ها و شایعات پیرامون وزارت نفت درمورد تغییرات، آن هم درست در هفته هایی که صنعت نفت کشور در عرصه های داخلی، منطقه ای و بین المللی خوش می درخشد سناریوسازی برای ایجاد ناهماهنگی و در نتیجه زمین گیر کردن وزارت نفت برای جلوگیری از موفقیت های بعدی این وزارتخانه باشد.
Friday, 22 November , 2024