نفت نما: به نظر می رسد تغییر نگاه دولت سیزدهم از خارج به داخل و استفاده حداکثری از توانمندی های متخصصین و مهندسین کشورمان در پروژه های مختلف به ویژه در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی به بار نشسته است به طوری که در یکی از مهم ترین پروژه های تاریخ صنعت نفت با همین نگاه توانستیم قفل 20 ساله را 2 ساله باز کنیم.

نفت نما؛ احمد ادریسی- سرانجام پس از ۲۰ سال با درایت وزارت نفت دولت سیزدهم سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی در نقطه صفر مرزی نصب شد تا زمینه برای تکمیل و بهره برداری از تمام فازهای پارس جنوبی در آینده ای نزدیک فراهم شود.

 

به گفته جواد اوجی، وزیر نفت کشورمان، بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی سالانه پنج میلیارد دلار برای کشورمان درآمدزایی خواهد داشت، ضمن این که در ساخت پالایشگاه و پتروشیمی و همچنین توسعه میدان‌های نفت و گاز نیز خودکفا شده ایم.

 

از طرفی کشورمان با ناترازی گاز به ویژه در فصول سرد مواجه است و با بهره برداری از فاز ۱۱ در این زمینه نیز در راستای کاهش مشکلات گام برخواهیم داشت.

 

بررسی ها نشان می دهد دلیل اصلی تاخیر در این پروژه بسیار مهم و حیاتی برای کشورمان اعتماد به شرکت های خارجی به ویژه توتال و سپس و سی ان پی سی چین بود که با آغاز تحریم ها و رهاکردن فاز ۱۱ توسط این شرکت ها زیان های جبران ناپذیری به کشورمان وارد شد.

 

در حالی که در دولت گذشته اصرار بر استفاده از شرکت های خارجی برای اجرای این پروژه مهم و حیاتی بود اما در دولت سیزدهم با تغییر نگاه ها از خارج به داخل و تکیه بر توانمندی های متخصصین داخلی، این ابرپروژه به اجرا درآمد و باعث افزایش اعتبار بین المللی ایران اسلامی در حوزه نفت و گاز شد.

 

در حقیقت نصب سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی اجرای یک پروژه نفتی یا گازی ساده نبود بلکه با این کار ایران اسلامی به دنیا نشان داد که به این حد از توانمندی و دانش در صنعت نفت رسیده است که به تنهایی و با تکیه بر متخصصین خود بتواند سنگین ترین پروژه تاریخ این صنعت را به اجرا درآورد.

 

از طرفی نه تنها کشورمان در فصول سرد با ناترازی گاز مواجه است بلکه تلاش دارد به رویای دیرینه خود یعنی هاب گازی شدن در منطقه نیز برسد و این مهم اهمیت اجرا و بهره برداری از فاز ۱۱ در پارس جنوبی را بیش از پیش نمایان می سازد.

 

به گفته کارشناسان با بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی در وهله اول شاهد تولید و برداشت گاز به میزان روزانه ۱۵ میلیون مترمکعب خواهیم بود و پیش‌بینی می‌شود با ساخت و نصب سکوی بعدی، حفاری چاه‌ها و به طور کلی با تکمیل این فاز تولید گاز در پارس جنوبی به میزان خیره کننده ای افزایش یابد.

 

همچنین بهره برداری کامل از فاز ۱۱ را می توان گامی مهم برای کشورمان در راستای دستیابی به استقلال انرژی و ثبات ژئوپلیتیک دانست.

 

این پروژه بسیار مهم و حیاتی از لحاظ درآمدزایی نیز برای کشورمان به ویژه در زمان تحریم ها بسیار حائز اهمیت است زیرا با بهره بردای از آن شاهد درآمدی سالانه پنج میلیارد دلار خواهیم بود که رقم بسیار قابل ملاحطه ای است.

 

باید گفت وزارت نفت دولت سیزدهم در کنار دیپلماسی فعال انرژی خود که منجر به ایجاد ارتباط دوباره با ترکمنستان و در نتیجه انعقاد قرارداد گازی مهم با این کشور برای جبران ناترازی گاز کشورمان به ویژه در شمال شرق کشور شد و همچنین انعقاد قراردادهای مهم نفتی در آمریکای لاتین در راستای بازسازی و ایجاد پتروشیمی فراسرزمینی به عنوان رویای دیرینه خود، به صفر رساندن میعانات گازی ذخیره شده بر روی دریا، افزایش تولید و صادرات نفت خام، آزادسازی پول های بلوکه شده حاصل از فروش نفت و میعانات گازی و ده ها خدمات دیگر، با اجرای سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی توانست برگ زرین دیگری بر تاریخ صنعت نفت کشورمان به نام خود ثبت کند که این مهم تحسین و تمجید ۲۲۰ نماینده مجلس شورای اسلامی را نیز درپی داشته است.

 

به نظر می رسد تغییر نگاه دولت سیزدهم از خارج به داخل و استفاده حداکثری از توانمندی های متخصصین و مهندسین کشورمان در پروژه های مختلف به ویژه در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی به بار نشسته است به طوری که در یکی از مهم ترین پروژه های تاریخ صنعت نفت با همین نگاه توانستیم قفل ۲۰ ساله را ۲ ساله باز کنیم.