نفت نما: قرارداد دو ساله بین ایران و عراق برای واردات برق و گاز در ازای نفت خام، آرزوهای آمریکا برای بازگشت به مناطق نفت‌خیز عراق و قطع روابط ایران و عراق را بر باد داده است.

به گزارش نفت نما به نقل از اویل پرایس، آمریکا از زمان خروج رسمی از عراق در ۳۱ دسامبر ۲۰۲۱، همواره به دنبال راهی برای بازگشت به مناطق نفت و گاز این کشور بوده است. عراق هم با آگاهی از این موضوع تلاش کرده در شرایطی که تمایلی به بازگشت آمریکا ندارد نیازهای مالی خود را از این کشور تامین کند. از طرف دیگر، ایران همواره از نظر سیاسی اقتصادی و نظامی قدرت بزرگی بوده است و به نظر می‌رسد قرارداد جدید بین ایران و عراق پایانی بر امیدها و آرزوهای آمریکا در عراق باشد.

 

در هفته گذشته بیانیه‌های بسیاری بین مقامات عراق و آمریکا در مورد طرح جدید بغداد منتشر شد. عراق تصمیم دارد هزینه برق و گازی را که از ایران وارد می‌کند با نفت خودش پرداخت کند.

 

این اقدام عراق ضربه بزرگی برای آمریکاست که سال‌هاست ده‌ها میلیارد دلار به این کشور برای کاهش وابستگی به واردات گاز و برق از ایران و صفر کردن آن کمک کرده است. عراق برای تولید ۴۰ درصد از برق مورد نیاز خود وابسته به ایران است و از نظر آمریکا، پایان این وابستگی می‌تواند نقطه آغاز بازگشت شرکت‌های آمریکایی به عراق و شروع فصل اقتصادی جدیدی در تاریخ دو کشور باشد. آمریکا برای رسیدن به این هدف معافیت‌های متعددی به عراق برای واردات نفت و گاز از ایران صادر کرده تا بتواند وابستگی خود به کشور همسایه را صفر کند.

 

بیشترین ضربه را به آمریکا مصطفی الکاظمی، نخست وزیر سابق عراق زده است. وی روابط دوستانه خود با آمریکا را حفظ کرد به طوری که واشنگتن علاوه بر کمک مالی بالا، ۱۲۰ روز هم مجوز واردات گاز و برق از ایران را صادر کرد با این شرط که عراق به زودی این واردات را متوقف کند. اما کاظمی پس از دریافت کامل پول و بازگشت به خانه، یک قرارداد ۲ ساله یعنی بالاترین زمان ممکن را با ایران برای ادامه واردات گاز و برق امضا کرد. این کار باعث شد معافیت بعدی آمریکا برای واردات از ایران ۳۰ روزه یعنی حداقل زمان ممکن باشد و ۲۰ نهاد ایرانی و عراقی هم به جرم کمک به انتقال پول به سپاه قدس ایران، تحریم شوند. واشنگتن همچنین ابراز نگرانی کرد که عراق به عنوان گذرگاهی برای عرضه نفت و گاز ایران به بازارهای جهانی عمل می‌کند.

 

السودانی، نخست وزیر فعلی عراق با تاکید بر لزوم واردات برق از ایران بخاطر گرمای هوا، اعلام کرد این کشور هیچ گزینه دیگری به جز پرداخت هزینه واردات نفت و گاز ایران با نفت خام خودش ندارد، چون تحریم‌های آمریکا علیه ایران انتقال پول  به شبکه بانکی این کشور را سخت کرده است.

 

به این ترتیب، السودانی هم تهدیدهای جدیدی برای آمریکا به وجود آورد. اولین تهدید از سوی شرکت بازرگانی نفت عراق (سومو) بود که قرارداد بلند مدت نفت در ازای گاز را با ایران امضا کرد. عراق برای انجام این کار نیاز به افزایش تولید از بزرگترین میادین نفتی خود در جنوب دارد که می‌تواند به ساختار این چاه‌ها آسیب رسانده، عمر آنها را کم کند که از دو جنبه به ضرر آمریکاست. اولاً اینکه در صورت بازگشت آمریکا به  عراق، بسیاری از میادین نفتی آن آسیب دیده‌اند و دوم اینکه آسیب‌های وارد شده تولید نفت عراق را پایین آورده و در نتیجه قیمت نفت را افزایش خواهد داد و این چیزی است که آمریکا و متحدانش نمی‌خواهند. دومین تهدید را وزیر نفت عراق برای آمریکا ایجاد کرد. بسته شدن چنین قراردادی با ایران به معنای همکاری بیشتر بین دو کشور در اکتشاف و توسعه میادین مشترک نفت و گاز و تبادل خدمات فنی و مهندسی است. این به معنای حذف شرکت‌های آمریکایی از آینده صنعت نفت عراق است.